vrijdag 11 september 2015

Lesfasenmodel

Vandaag begonnen we de les met een toren bouwen. In het eerste opzicht leek mij dit een vrij makkelijke opdracht waarbij ik de diepere betekenis niet zag. Na de opdracht werd mij duidelijk dat het ging om je eigen creativiteit. Wij kregen de opdracht om een toren te bouwen, en we moesten dus eerst zelf uitzoeken hoe we dat gingen doen. 1 groepje kreeg een andere opdracht, waarbij het hele proces al was verteld en er dus geen creativiteit aan te pas kwam. We hebben dus geleerd dat het niet gaat om knutselwerkjes na te maken van de juf/meester, maar dat de kinderen hun eigen opdracht moeten vormgeven.
Hierbij moet je je aan de volgende 3 fasen houden:
- de receptieve fase; waarbij de kinderen het thema ontvangen. Je vertelt op een leuke manier waar de les overgaat, bijvoorbeeld m.b.v. een filmpje, liedje etc.
- de productieve fase; waarbij de kinderen aan de hand van wat uitgelegde technieken, hun eigen kunstwerk gaan maken.
- de reflectieve fase; je blikt met de kinderen terug op het gemaakte werk. Je bekijkt de verschillende mogelijkheden en oplossingen en bespreekt die met de kinderen. Ook beoordeel je de punten waaraan de kinderen zich moesten houden.

De les die ik heb geleerd tijdens deze bijeenkomst is; Laat nooit zien wat het wordt! Daarmee train je het beeldend vermogen!


Ik heb les 30 beoordeeld. Voor groep 7 is dit een goede, duidelijke opdracht. Hieronder staat het schema.



FASE

LEERACTIVITEIT

ORIENTATIE /

RECEPTIE



Er wordt een goed verhaal verteld, de kinderen denken na over een aardbeving. Ze maken een eigen beeld in hun hoofd.

UITVOERING/

PRODUCTIE



Je stelt de grootte van het huis vast. Ook de materialen stel je vast, maar kinderen hebben zelf de keuze wat ze maken, hoe ze het maken. Het is niet stap voor stap uitgelegd, de kinderen kunnen heel veel zelf invullen.

AFSLUITING /

REFLECTIE



Kinderen kunnen hun ideeën laten. Er wordt niet teveel beoordeeld op kwaliteit, meer op creativiteit. Ze hoeven zich aan weinig instructies te houden, dus die

kun je ook niet beoordelen.