maandag 19 oktober 2015

Beeldcultuur #2

In deze les hebben we een beeld uit de klassieke periode omgezet naar het post-modernisme. Wij hebben voor het beeld 'Het laatste Avondmaal' van Da Vinci gekozen.



We hebben het oorspronkelijke beeld zo veel mogelijk nagemaakt, maar we hebben moderne elementen toegevoegd. Daardoor wordt dit een postmodernistisch schilderij, omdat zowel klassieke als moderne elementen zijn toegevoegd. Er zijn veel iPads en telefoons te zien, wat de huidige periode goed weergeeft. Ook is iedereen meer met zichzelf bezig, dan dat ze bezig zijn met Jezus. Dit laat goed het individualisme zien. Het laatste Avondmaal bevindt zich in een club, wat ook van deze tijd is, en niet uit de klassieke periode.






















vrijdag 9 oktober 2015

Beeldcultuur #1

Deze les begonnen met een spelletje over de drie verschillende perioden in de beeldcultuur. De drie verschillende perioden zijn; klassieke periode, modernisten en post-modernisten. Tijdens het spel ging het erom dat je wist welk schilderij, beeld etc. in welke periode hoorde.

De klassieke periode

De opdrachtgevers van de klassieke periode zijn de rijken en de geestelijken. De rijken wilden vooral hun rijkdom laten zien aan de andere rijken. Zij lieten dus hun machtsvertoon zien aan de rest. De geestelijken wilden de religie en de symbolen juist overbrengen aan de gelovigen. Een aantal kenmerken zijn; de werkelijkheid zo natuurgetrouw mogelijk nabootsen. Er was ook veel oog voor detail.

De modernisten

Bij de modernisten waren de oorspronkelijke opdrachtgevers verdwenen. De burgers wilden hun eigen verhaal vertellen en de opdrachtgevers waren de dus de makers zelf. De makers wilden hun visie op de maatschappij overbrengen aan het volk. Enkele kenmerken zijn; er werd niet meer natuurgetrouw gewerkt, het gevoel van de mens werd belangrijk, abstractie en er werd veel geëxperimenteerd.

De post-modernisten

De invloed van de consument wordt steeds belangrijker, de makers bepalen niet meer zelf wat ze maken. De inhoud blijft wat oppervlakkig en de inhoud vindt iedereen leuk. Enkele kenmerken zijn; het is erg overdreven en sterk uitvergroot, het vermengen van beelden en het kunstwerk wordt vaak uitbesteed aan een bedrijf en niet gemaakt door de maker.

Als praktische opdracht gingen we een podcast maken. Deze podcast is bedoeld voor kinderen en dus hebben we gekozen voor makkelijke taal. We hebben gekozen voor het schilderij 'Sixtijnse Madonna'. Verdere uitleg over dit schilderij is te zien in het filmpje.


 https://youtu.be/-wHLO8HTxvg

vrijdag 2 oktober 2015

Werkprocessen #2

Deze les gingen we aan de slag met de werkvormen ambachtelijk werken en ontwerpen. Er worden groepjes van vier gevormd en Dianne en ik vormden met onze race-auto een groepje met Mariëlle en Elisabeth. Zij hadden ook een race-auto gemaakt. Dianne en Elisabeth maakten het storyboard. Dat is een onderdeel van ontwerpen omdat je dan gaat bedenken hoe het verhaal loopt. Mariëlle maakte de achtergrond van het verhaal met bomen. Ik ging de camera goed instellen.

Daarna kwam het ambachtelijk werken aan de beurt. De bedoeling was een stopmotion te maken met onze voertuigen, een green screen en extra bomen. Bij ambachtelijk werken moet je continu met je handen werken. Dit kwam ook zeker aan de orde, omdat we telkens de voertuigen iets moesten verplaatsen.

Hier zie je foto's van ons proces:












Dit is het eindresultaat:

https://www.youtube.com/watch?v=hZ5j5LOrboU









De beoordeling van ons filmpje:

Criteria                               Niet zichtbaar     Twijfel     Briljant
Voertuigen & Decor                                                        2
Snelheid                                                         1
Strijd                                                             1
Crash!                                                            1
Verhaal (plot)                                                                2

We hebben voor ons filmpje een 7 gekregen volgens de criteria.


Werkprocessen #1

In deze les hebben we geleerd dat er drie soorten werkvormen zijn. Vandaag hebben we ons gericht op het experimenteren en volgende keer gaan we ons bezig houden met ontwerpen en ambachtelijk werken. Experimenteren wil zeggen dat je iets gaat maken zonder dat je een voorbedacht plan hebt. Met kosteloos materiaal maakten we een racemonster die er griezelig en snel uit moest zien.

Dit racemonster moesten we vast maken met drie verschillende assemblage-technieken naast het gebruik van een nietmachine, lijm of plakband. Wij hebben ons monster vooral donkere kleuren gegeven, omdat dat er enger uitziet. De assemblage-technieken die wij hebben gebruikt zijn; de wielen zitten vast met een satéprikkertje, de spoiler aan de achterkant van de auto zit vast met rietjes en de ogen voorop zit vast met draad.


Criteria                                        Niet zichtbaar        Twijfel          Overtuigend

Ruimtelijk Voertuig (3D)                                                                     2
Snelle vorm in één geheel                                                                   2
Losse beweegbare onderdelen                                                             2
Monsterlijke uitstraling                                                  1
3 Assemblagetechnieken                                                                     2
                            
Wij hebben volgens deze criteria een 9 gekregen, het enige wat niet zo goed was, was de monsterlijke uitstraling.

vrijdag 11 september 2015

Lesfasenmodel

Vandaag begonnen we de les met een toren bouwen. In het eerste opzicht leek mij dit een vrij makkelijke opdracht waarbij ik de diepere betekenis niet zag. Na de opdracht werd mij duidelijk dat het ging om je eigen creativiteit. Wij kregen de opdracht om een toren te bouwen, en we moesten dus eerst zelf uitzoeken hoe we dat gingen doen. 1 groepje kreeg een andere opdracht, waarbij het hele proces al was verteld en er dus geen creativiteit aan te pas kwam. We hebben dus geleerd dat het niet gaat om knutselwerkjes na te maken van de juf/meester, maar dat de kinderen hun eigen opdracht moeten vormgeven.
Hierbij moet je je aan de volgende 3 fasen houden:
- de receptieve fase; waarbij de kinderen het thema ontvangen. Je vertelt op een leuke manier waar de les overgaat, bijvoorbeeld m.b.v. een filmpje, liedje etc.
- de productieve fase; waarbij de kinderen aan de hand van wat uitgelegde technieken, hun eigen kunstwerk gaan maken.
- de reflectieve fase; je blikt met de kinderen terug op het gemaakte werk. Je bekijkt de verschillende mogelijkheden en oplossingen en bespreekt die met de kinderen. Ook beoordeel je de punten waaraan de kinderen zich moesten houden.

De les die ik heb geleerd tijdens deze bijeenkomst is; Laat nooit zien wat het wordt! Daarmee train je het beeldend vermogen!


Ik heb les 30 beoordeeld. Voor groep 7 is dit een goede, duidelijke opdracht. Hieronder staat het schema.



FASE

LEERACTIVITEIT

ORIENTATIE /

RECEPTIE



Er wordt een goed verhaal verteld, de kinderen denken na over een aardbeving. Ze maken een eigen beeld in hun hoofd.

UITVOERING/

PRODUCTIE



Je stelt de grootte van het huis vast. Ook de materialen stel je vast, maar kinderen hebben zelf de keuze wat ze maken, hoe ze het maken. Het is niet stap voor stap uitgelegd, de kinderen kunnen heel veel zelf invullen.

AFSLUITING /

REFLECTIE



Kinderen kunnen hun ideeën laten. Er wordt niet teveel beoordeeld op kwaliteit, meer op creativiteit. Ze hoeven zich aan weinig instructies te houden, dus die

kun je ook niet beoordelen.