woensdag 15 juni 2016

Beeldend probleem

De les ging over het maken van een beeldend probleem. Niet elke opdracht die je geeft aan de kinderen bevat een beeldend probleem. Een beeldend probleem bevat een technisch doel en een beeldend doel. Om te laten zien aan de studenten wanneer een opdracht een beeldend probleem is, gingen we zelf kleine opdrachten maken.

De eerste opdracht was; teken een kubus. Nagenoeg de hele klas tekende dezelfde kubus. Hier zat geen beeldend doel in, maar ook geen technisch doel.
Vervolgens gingen we met Guido een kubus tekenen volgens de juiste richtlijnen. Hierbij was dus sprake van een technisch doel. De hele klas tekende mee en zo werd je aangeleerd hoe je een kubus moest tekenen.

Daarna moesten we een blije kubus tekenen. Ook nu tekende nagenoeg de hele klas een kubus met een smiley. Dit is dus een groot cliché. Als je blij bent, dan lach je en zo teken je een blije smiley in de kubus. Er was zowel geen beeldend doel als technisch doel.


De volgende opdracht was het tekenen van een boze kubus, maar er mochten geen gezichten worden getekend. Je moest het doen met de lijnen van de kubus. Hierbij kwamen wel degelijk verschillende kubussen uit. Deze opdracht bevatte zowel een technisch doel, namelijk het tekenen van een kubus, als een beeldend doel, namelijk het tekenen van een verlegen kubus zonder smileys te gebruiken.


Daarna kwam onze werkvorm van de les. We moesten uit één stuk klei een mens maken met een bepaalde expressie. De criteria hierbij waren;
- Het moet een menselijk 3D figuur zijn
- Hij moet de juiste maten en verhoudingen hebben
- De expressie moet duidelijk zijn
- Hij is uit één geheel gemaakt
- Er moet een textuur inzitten die aansluit bij de expressie

Omdat er veel verschillende beelden uit voortkomen en je niet vastzit aan een expressie, is er een beeldend doel. Het technisch doel is het kleien uit één stuk, het moet 3D zijn en je moet de juiste verhoudingen gebruiken.



Aan de hand van de beoordelingscriteria ben ik beoordeeld door een medestudent. Voor de criteria menselijk figuur, expressie en uit één geheel kreeg ik 2 punten. Voor de onderdelen natuurgetrouw en textuur kreeg ik 1 punt. Bij elkaar heb ik een 8 gehaald voor mijn klei object. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten